Leuk dat je dit artikel gaat lezen! In onze artikelen lees je veel informatie terug over specifieke situaties en onderwerpen uit het leven van samengestelde gezinnen. Uiteraard heel nuttig en zeker een belangrijk onderwerp. Maar voor nu neem ik je graag mee in de basis van de verschillende fases van een gezin.
De liefdesrelatie
Een gezin vormt zich meestal nadat ouders een liefdesrelatie met elkaar zijn aangegaan. Dit kan uiteraard op allerlei verschillende manieren. Een relatie is een verbintenis tussen twee personen. Dit kan zijn in de vorm van een liefdesrelatie, maar ook in de vorm van een vriendschap of een zakelijke relatie. Er spelen veel factoren mee die bepalen of we een liefdesrelatie aangaan met iemand. Denk hierbij aan het voelen van aantrekkingskracht, gezamenlijke interesses en het hebben van dezelfde soort humor. Spiegelneuronen spelen een belangrijke rol in het aangaan van relaties (zowel liefdesrelaties, familiaire relaties en vriendschappen). Deze neuronen (hersencellen) zorgen ervoor dat we elkaar onbewust imiteren. Hoe meer dit gebeurt, hoe meer we een gevoel van verbondenheid ervaren.
Identiteit en Hechting
We zien met regelmaat dat mensen in een liefdesrelatie een deel van de relatie verweven met hun identiteit. Het zijn van een partner binnen de relatie, is dan een onderdeel van de identiteit geworden. We zien dat partners aan elkaar gehecht zijn geraakt. Het kunnen hechten begint al in de kindertijd. Misschien heb je hier al veel over gelezen of gehoord, maar ik neem je graag nog even mee. Hechting is de manier waarop een kind interactie heeft met opvoeders en andere belangrijke personen. Een kind kan dus ook hechten aan oudere broers en zussen, grootouders, plus-ouders of pedagogisch medewerkers. De belangrijkste vorming van hechting vindt plaats in het eerste levensjaar. Maar ook daarvoor en daarna speelt hechting een rol.
Gezonde Hechting
Een gezonde hechting (ook wel veilige hechting genoemd) zorgt ervoor dat een kind wordt verzorgd. Het kind merkt op dat er wel of niet wordt gereageerd op zijn of haar behoeftes. Wanneer er goed wordt gereageerd zal een kind veilig hechten. Een gezonde hechting zorgt later voor een goede sociaal emotionele ontwikkeling. Gezond gehechte kinderen hebben vaker een goed zelfbeeld. Ook bevordert een gezonde hechting leergierigheid. Een kind zal meer durven onderzoeken. Er zijn allerlei factoren die meespelen in het wel of niet gezond hechten. Hier gaan we later een keer uitgebreid op in. Wel is het goed nieuws dat de meeste kinderen zich goed weten te hechten. Ook is het goed om te weten dat hechting voor een deel plastisch is. Dit wil zeggen dat onveilig gehechte kinderen in latere relaties alsnog veilig kunnen hechten.
Binnen een gezin zullen dus verschillende hechtingsrelaties ontstaan. Het gezin wordt vanuit de psychologie ook wel het systeem genoemd. Het systeem kan gezien worden als een ingewikkeld netwerk van allerlei hechtingsrelaties en verbintenissen. Ook heeft iedereen in het systeem verschillende rollen. Als ouder draag je de pet van partner maar ook van vader of moeder. Als oudere broer of zus draag je ook weer een andere pet dan de jongere broers of zussen. We zullen nog een keer gaan schrijven over al deze verschillende rollen.
Het systeem
Binnen het systeem heeft iedereen zijn eigen plekje. Je kan het systeem zien als een mobiel boven een babybedje. Zolang elk poppetje aan de mobiel op zijn plek blijft, hangt de mobiel stabiel. Zodra er een poppetje wegvalt of er een poppetje verplaatst, raakt de mobiel uit balans. Zo werkt het ook binnen het gezin. Bij veranderingen kan het gezin tijdelijk uit balans raken. Van belang is dan dat de rest zich weer goed gaat herpositioneren om die balans terug te krijgen. Binnen een gezin zal er dus veel bewogen moeten worden om alles harmonieus te houden. Zolang er niet te veel weerstand is tegen verandering of beweging, is harmonie vaak te bereiken. Dit is met name voor samengestelde gezinnen een belangrijk onderwerp.
We zijn nu in vogelvlucht door de verschillende fases van een gezin gegaan. Het ontstaan van een relatie tussen ouders, het hechten als kind aan ouders en vervolgens het zijn van een gezinssysteem. Deze onderwerpen hebben we slechts licht aangestipt. Het is een voorproefje op wat we nog meer gaan behandelen.
Wil je hier meer over weten of heb je een vraag? Neem contact met ons op.
Doe hier inspiratie op over samenwonen in een samengesteld gezin. Of bekijk onze trainingen die de slagingskans van je samengestelde gezin verhogen.