Blogs
Blog Even ontstressenBlog Even ontstressen

Even ontstressen

In plaats van continue doorgaan

“Ik moet echt even bijkomen!” Wie heeft deze uitspraak nou niet gedaan? We kennen het allemaal wel toch? Het moment waarop je echt even moet bijkomen en opladen. Een moment dat voor veel mensen herkenbaar is, en misschien wel extra herkenbaar voor ouders met een samengesteld gezin. Hoe kan je in zo’n moment het beste ontstressen?

Prikkels

In de blog ‘De emotieberg’ hebben we het gehad over de weerstand bij verandering en de emotieberg. Ook hebben we benoemd wat je eventueel kan doen om de emotieberg wat te verkleinen. Vandaag gaan we wat meer in op prikkels en “hoe ontstressen”.

Zoals we eerder al zeiden is een emotieberg een berg opgebouwd uit allerlei soorten emoties. Vaak zien we dat deze berg niet zomaar ontstaat. Hij kan zich snel opbouwen door snel oplopende spanning, maar hij kan ook heel traag oplopen door steeds een schepje erbovenop. Het is goed om te weten, dat prikkels steeds een schepje op de emotieberg doen. Prikkels zijn activiteiten, emoties, gebeurtenissen en indrukken die je gedurende de dag opdoet. Ze kunnen energie geven, maar kunnen je ook energie kosten en stressvol zijn. Ook prikkels die leuk zijn kosten op termijn energie. Denk hierbij aan speelafspraakjes van de kinderen, een dagje weg of een druk sociaal weekend.

Verandering en overprikkeling

In een samengesteld gezin, is veel beweging en verandering aanwezig. Verschillende ouderschapsregelingen zorgen voor steeds een andere samenstelling van het gezin. Het ene moment zit je met 3 kinderen aan tafel, en het andere moment ben je alleen met je partner. Veel verandering levert vaak veel prikkels op. En zoals we net al besproken hebben, kosten prikkels vaak veel energie. Wanneer we overprikkeld raken en verminderd energie ervaren kunnen we gestrest raken. Het is daarom van belang om met regelmaat te ontstressen en balans te creëren.

Laatst sprak ik met een cliënt over het overdrachtsmoment. Als ze haar kinderen naar hun vader heeft gebracht, merkt ze dat ze even wat minder goed in haar vel zit. Ze moet duidelijk wennen aan de nieuwe situatie en verandering. Zo’n overdrachtsmoment gaat immers samen met verandering, en dus emoties en gevoelens. Het is belangrijk om hier met je partner over te blijven praten. Ook kan het zijn dat je na zo’n moment even wat ruimte voor jezelf nodig hebt. Het is niet erg om dit bij je partner aan te geven, en bijvoorbeeld een wandeling te maken en even ‘te landen’. Voel wat goed is voor jou en wat je nodig hebt. In onze e-learning “Emoties in Balans” gaan we hier uitgebreid op in.

Grenzen

De eerste stap in het voorkomen van overprikkeling is het aanvoelen van je eigen grenzen. Weet je waar je grenzen liggen, dan kan je ze op tijd aangeven en kan je voorkomen dat je overprikkelt raakt. Het is soms lastig om te voelen waar je grenzen liggen. Door af en toe even vijf minuten te gaan zitten kan je voelen hoe het op dat moment met je gaat. Merk je dat je inderdaad wat stress hebt, probeer dit dan te laten zakken. Je kan beter een aantal kleine ontspanningsmomenten per dag hebben, dan aan het eind van de dag uren ontspanning nodig hebben. Probeer voor jezelf te bedenken wat kleine momenten van ontspanning zijn. Is dat een kwartiertje knutselen met de kinderen of misschien wel even buiten in de tuin een kopje thee drinken? Een leuke oefening tijdens een (korte) pauze is bijvoorbeeld:

Hoe ontstressen: 3- Minuten adempauze

Toepassing

De drie minuten adempauze is een oefening die je op diverse momenten van de dag kunt inlassen. De oefening helpt je om bij jezelf te komen. Heel makkelijk om toe te passen, op verschillende momenten van de dag.

1ste minuut: Bewust zijn, mindful in het nu

Nodig jezelf uit om hier en nu dit moment te ervaren. Je zit, ligt of staat en je stelt jezelf dan de volgende vraag:

Wat ervaar ik op dit moment:

………in gedachten?

………in gevoelens?

………in het lichaam?

Bekijk op een vriendelijke, nieuwsgierige wijze de ervaringen die opkomen. Je hoeft er niets aan te veranderen.

2de minuut: tot jezelf komen

Begeleid je aandacht naar de adembeweging. Voel waar de adem het meest opvalt: in de buik, in de borst, in de rug? Voel elke inademing en elke uitademing, zoals deze elkaar opvolgen. De ademhaling kan je helpen af te stemmen op dit moment.

Op drie ademhalingen laat je het volgende zinnetje door je heen gaan:

“ ik adem in en kom tot rust, ik adem uit en ontspan” (Thich Nhat Hanh)

3de minuut: Verruimen

Breng dan de laatste minuut je aandacht naar het lichaam. Naar de pure fysieke gewaarwordingen in je lichaam. Je bent je bewust van ‘ja, hier ben ik’.

Herhaal eventueel de zin: “ ik adem in en kom tot rust, ik adem uit en ontspan” ( Thich Nhat Hanh) gedurende drie ademhalingen.

En dan kies je om verder te gaan met dat wat nu voor jou van belang is. Zoals je werk weer oppakken of de kids naar hun hobby brengen.

“Smile, breathe and go slowly” ―Thich Nhat Hanh

En? Hoe heb je de oefening ervaren? Laat het ons gerust weten! Binnenkort organiseren we een live dag. Een dag vol leuke, praktische en inspirerende tips en tools rondom het thema stressreductie. Uiteraard speciaal voor het samengestelde gezin. Wil je hier ook bij zijn? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je krijgt een seintje zodra het programma bekend is.

 

Delen

Andere blogs

Balans vinden. In gesprek met EsmeraldaBalans vinden. In gesprek met Esmeralda

De emotieberg

Binnen samengestelde gezinnen ontstaat er regelmatig vanuit diverse hoeken wat weerstand. Met als gevolg een berg aan emoties. Hoe je het jezelf iets makkelijker maakt, lees je in dit artikel.

Verder lezen
Het gezinssysteem – de fases van een gezinHet gezinssysteem – de fases van een gezin

Verschillende fases van een gezin

De liefdesrelatie, identiteit en hechting, gezonde hechting en het systeem… In dit artikel nemen we je mee in de verschillende fases van een gezin.

Verder lezen
KerststressKerststress

Tips bij kerststress in een samengesteld gezin

De feestdagen zijn ontzettend gezellig en ontspannend, maar soms ook een grote bron van stress. Melanie geeft je daarom graag een aantal tips.

Verder lezen